Shard

Vind 31 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Londen

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd de Engelse hoofdstad bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan. Op welke dagen vieren de Engelsen feest en wanneer zijn de winkels geopend? GaSamen voorbereid op reis met deze praktische info!

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Ook in het Verenigd Koninkrijk geldt het alarmnummer 112.

Bijzonderhedenomhoog

Roken:
In het Verenigd Koninkrijk geldt een algeheel rookverbod. Dit houdt in dat er niet gerookt mag worden op publieke plaatsen waaronder dus ook de horeca. De minimumleeftijd is 18 jaar.

Eetgewoonten:
Dat de Britten zwaarder ontbijten dan wij is algemeen bekend. Het 'Full English Breakfast' bestaat uit gebakken spek, gepocheerd ei of roerei en vaak ook toast, witte bonen in tomatensaus, worstjes, gebakken champignons en gebakken tomaat. Het wordt meestal de hele week door geserveerd, maar de Britten eten het toch voornamelijk in het weekend. Doordeweeks wordt lichter ontbeten met cornflakes en toast.

Autorijden:
Indien je van plan bent in Londen in te auto te stappen, houd er dan terdege rekening mee dat er links gereden wordt in plaats van rechts. Daarnaast raden we je aan de verkeersregels 'Highway Code' goed door te nemen!

Feestdagenomhoog

1 januari
Goede Vrijdag
Pasen (zondag en maandag)
Early May Bank Holiday
Spring Bank Holiday
Summer Bank Holiday
Kerstmis: 25 december
Boxing Day: 26 december

De meeste bezienswaardigheden en kantoren sluiten een aantal dagen rond Kerstmis en diegene die normaal op zondag dicht zijn, zullen waarschijnlijk ook gesloten zijn op de maandagen na een nationale feestdag.

Klimaatomhoog

Londen heeft een gematigd zeeklimaat. De winters zijn zacht en nat en de zomers gematigd, het wordt dan vaak niet warmer dan 20 graden. In 2003 rekende Groot-Brittannië af met het cliché van de matige, natte zomer: het werd maar liefst 37,9°C. In het voor- en najaar ligt de temperatuur tussen de 10 en 15 graden en 's winters vriest het bijna nooit meer.

Openingstijdenomhoog

Zoals een wereldstad betaamt, zijn de winkels in Londen bijna het hele jaar geopend. Ze openen rond 09:00/10:00 en sluiten rond 18:00. De internationale ketens en grote warenhuizen blijven op doordeweekse dagen geopend tot 20:00. Ook op donderdag blijven de meeste winkels een uurtje langer open.

Op zondag is het gros van de winkels geopend tot 18:00.

Tijdzoneomhoog

Waar ter wereld je ook bent, de GMT (Greenwich Mean Time) wordt bepaald in Londen. Nederland loopt altijd 1 uur vooruit op de GMT, waardoor het in Londen dus automatisch 1 uur vroeger is dan in Nederland.

Valutaomhoog

In tegenstelling tot de rest van Europa wordt er in het Verenigd Koninkrijk betaald met de Pond, oftewel: Pound Sterling. £1 = 100 pence. Aangezien er in bijna heel Europa met de Euro wordt betaald, hebben een aantal grote warenhuizen besloten de Euro wel te accepteren als betaalmiddel. Wil je dit zeker weten, vraag het dan eerst even na in de desbetreffende winkel! Geld wisselen in Londen kan in de 'Exchange Bureaus' in grote warenhuizen, sommige postkantoren, grote hotels en op de luchthavens. Pinnen kan, net als bij ons, op bijna iedere hoek van de straat.

Geïnteresseerd in een stedentrip naar Londen?

Bekijk onze stedentrips

Vervoer

In het centrum

In de stad

De mogelijkheden om met het openbaar vervoer binnen Londen te reizen, zijn werkelijk enorm! Natuurlijk is er de Tube, zoals de metro door de Londenaars genoemd wordt. Dit is vaak de snelste en makkelijkste manier om je te verplaatsen. De metro heeft een zone systeem ingesteld. Binnen een zone wordt een standaardtarief voor alle bestemmingen geheven. Hoe meer zones je doorkruist, hoe duurder je kaartje zal worden. Zorg er wel voor dat je een kaartje voor de juiste zones hebt! Als je met een ongeldig kaartje reist, kun je namelijk direct een boete krijgen.

Natuurlijk rijden er ook verschillende bussen. Een groot voordeel aan deze manier van reizen is dat je onderweg aan sightseeing kan doen! Tip: Ga langs bij de reisinfocentra voor een busgids. Aan de gids 'Central London' heb je vaak genoeg!

Zodra de bussen en metro's stoppen met rijden, kun je gebruik maken van de nachtbus (aangegeven met een N voor het nummer). Het merendeel van de bussen rijdt vanaf of langs Trafalgar Square, hier zijn dan ook de routes van de bussen aangegeven. Wil je uitstappen, laat dat dan duidelijk merken aan de chauffeur: de bussen stoppen alleen op verzoek!

stena line

Per ferry

Reizen met de super(nacht)ferry van Stena Line heeft vele voordelen. Goedkoop parkeren in Hoek van Holland, ontspannen check in en al vanaf 18.45 uur aan boord. Je overnacht in een comfortabele hut naar keuze. Aankomst de volgende dag vroeg in Harwich, van hieruit neem je de trein naar Londen Liverpool Street Station, dit is hartje Londen!

Eurostar

Per trein

De hogesnelheidslijn Eurostar brengt je snel en comfortabel van Brussel naar hartje Londen. Bij aankomst in Londen St. Pancras sta je al midden in Londen en ben je door de vele metroverbindingen in korte tijd in korte tijd op plaats van bestemming. De reistijd tussen Brussel-Zuid en Londen St Pancras bedraagt minder dan 2 uur. Het is tevens mogelijk om ook al het treinkaartje naar Brussel vooraf te reserveren.

Vliegtuig

Per vliegtuig

Londen heeft maar liefst 5 internationale luchthavens, namelijk Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton en London City. Vanuit Nederland wordt naar alle 5 de luchthavens gevlogen. Het is de snelste manier om naar Londen te reizen: de vlucht neem nog geen uur in beslag.

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

London Heathrow

London Heathrow Airport (LHR) is één van 's werelds drukste luchthavens en de grootste van Europa. De luchthaven ligt 32 kilometer van het centrum af en is uitstekend met het centrum verbonden. De Heathrow Express is de snelste manier om naar het centrum van de stad te reizen. De treinen vertrekken vanaf 5 uur 's ochtends tot 12 uur 's avonds. Vanaf de Tube kan met de Piccadilly lijn het centrum van Londen bereikt worden. Er zijn twee stations, één voor Terminal en één voor Terminal 1-3. Uiteraard rijden er ook taxi's. Maak alleen gebruik van de zwarte taxi's.

London Gatwick

London Gatwick (LGW) is de op één na grootste luchthaven van het Verenigd Koninkrijk en ligt op 45 km ten zuiden van Londen. De Gatwick Express is de snelste manier om naar het centrum van de stad te reizen. De treinen vertrekken vanaf half 5 's ochtends tot half 2 's nachts om de ca 15 minuten. Het is ook mogelijk de Thameslink trein naar London Bridge, Blackfriars en King’s Cross stations te pakken. Deze treinen vertrekken om het half uur. De reis neemt 40 minuten in beslag. Uiteraard rijden er ook taxi's. Maak alleen gebruik van de zwarte taxi's, bij voorkeur Checker Cars.

London Luton

London Luton Airport (LTN) is één van de snelst groeiende luchthavens van het Verenigd Koninkrijk. Deze luchthaven ligt 51 kilometer ten noordwesten van Londen. Vanaf de luchthaven rijdt er een shuttlebus naar het Luton Airport Parkway treinstation. Vanaf daar kun je de trein pakken richting de grote stations in het centrum, waaronder King's Cross, Farringdon, London Bridge en Blackfriars. De treinen rijden dag en nacht. Uiteraard rijden er ook taxi's. Maak alleen gebruik van de zwarte taxi's. 

London City Airport 

London City Airport (LCY) ligt, zoals de naam wellicht al zegt, erg dicht bij het centrum van Londen. De luchthaven ligt ongeveer 9 kilometer van het centrum en 5 kilometer van Canary Wharf. Het centrum bereiken is eenvoudig. Pak de Docklands Light Railway (DLR), die elke 7 á 10 minuten vertrekt en hetzelfde tarief hanteert als de Tube. Ook de Tube zelf is een goede optie. Pak de Jubilee lijn naar Canning Town of Canary Wharf. Uiteraard rijden er ook taxi's. Maak alleen gebruik van de zwarte taxi's.
      
London Standsted Airport

London Stansted Airport (STN) is één van de snelst groeiende luchthavens van Europa en ligt op 64 kilometer ten noordoosten van Londen. De Stansted Express is de snelste manier om naar het centrum van de stad te reizen. De treinen vertrekken vanaf 6 uur 's ochtends tot 12 uur 's avonds om de ca 15 minuten. Uiteraard rijden er ook taxi's. Maak alleen gebruik van de zwarte taxi's.

Geïnteresseerd in een stedentrip naar Londen?

Bekijk onze stedentrips

Wijken

Bayswater

Bayswater

De bruisende wijk Bayswater kenmerkt zich door de centrale ligging en gemakkelijke bereikbaarheid via metrostations Lancaster Gate, Queensway en Paddington. Je treft hier vele exotische eethuizen en prachtige panden in Gregoriaanse stijl. De bekendste bezienswaardigheid ligt ten zuiden van de wijk Hyde Park met de beroemde Speaker’s Corner. Het aangrenzende Notting Hill met Portobello Road is de ideale plaats om te winkelen of de markt te bezoeken.

Bloomsbury

Bloomsbury & St Pancras

In deze mooie, historische wijk met vele Gregoriaanse panden ligt het het prachtige British Museum met haar rijke historie. De wijk kenmerkt zich door vele prachtige groene pleinen als o.a. Russell Square en Bloomsbury Square. Bloomsbury grenst aan de trendy wijk Soho. St Pancras is vooral bekend van het prachtige gerenoveerde treinstation waar de Eurostar treinen aankomen.

Camden

Camden & Notting Hill

Camden in het noorden van Londen en Notting Hill in het westen zijn tegenwoordig de hippe wijken van Londen. Camden wordt ook wel de 'jonge buurt' genoemd omdat het een ontmoetingsplaats is voor jongeren en mensen die jong van geest zijn. In de jaren zestig was dit een hippiewijk, tien jaar later kwamen hier de punkers en nu veel mensen die van de clubscène houden. Alle stijlen lopen tegenwoordig door elkaar heen.

West End

Central London

Dit gebied omvat de wijken Mayfair, Soho, Covent Garden en West End. Het chique Mayfair wordt gekenmerkt door de exclusieve winkelstraten als Bond Street en Oxford Street. West End kent vele theaters voor een gezellige avond uit. Covent Garden staat bekend om de gelijknamige overdekte markt. Het kleine multiculturele Soho maakt deel uit van West End en staat bekend om de vele platenzaken in o.a. Berwick Street.

Covent Garden

Covent Garden

Covent Garden is een gezellige wijk middenin het centrum van Londen die zowel in trek is bij toeristen als de Londenaren zelf. Middenin ligt het eerste plein van de stad dat in de 17e eeuw werd aangelegd en onlangs werd voltooid met de oplevering van de majestueuze Royal Opera House. Ondanks deze grandeur is het buurtgevoel gebleven, vooral rond Neal's Yard en Endell Street. Nadat in de jaren zeventig de groente- en fruitmarkt was verdwenen werd Covent Garden omgetoverd tot een levendige en populaire wijk.

Regents Park

Regent's Park & Marylebone

Regent's Park en Marylebone liggen in het noordwestelijke gedeelte van Londen, boven Oxford Street. Marlylebone was ooit een middeleeuws dorp omringd door velden maar nu omringd door de stad en is een trendy en charmante wijk van Londen. In de 19e eeuw was dit de wijk van artsen met rijke patiënten en nog steeds is er een band met de medische wereld met discrete praktijken in Harley Street van particuliere specialisten. In deze wijk ligt het beroemde Madame Tusseaud's, de BBC Broadcasting House en de Wallace Collection.

South Kensington

South Kensington

Deze chique wijk, gekenmerkt door de Vicotriaanse bouwstijl herbergt een aantal wereldwijd vermaarde musea, waaronder het Victoria & Albert Museum. Winkelen doe je hier in stijl, het bekende warenhuis Harrods grenst aan de wijk. Aan de noordzijde tref je Hyde Park met het aangrenzende Kensington Gardens en Kensington Palace waar ook prinses Diana heeft gewoond.

The City

The City

De oudste wijk, tevens het financiële district. In deze wijk staat de prachtige koepelvormige St. Pauls Cathedral. Via de Millennium Bridge bereik je gemakkelijk de zuidoever met het Tate Modern Museum. De bekenste bezienswaardigheid is de Tower Bridge met daarnaast de Tower of London. De Tower was vroeger een beruchte gevangenis, nu een prachtig museum waar je de originele kroonjuwelen kunt bekijken.

Westminster

Westminster

Buckingham Palace met de wisseling van de wacht is ongetwijfeld de meest aansprekende attractie, samen met de Houses of Parliament met de wereldberoemde Big Ben. Ook niet te missen is een rit in het reuzenrad London Eye met spectaculair uitzicht over de stad of een wandeling door het groene St. James Park. Aan de zuidoever ligt de wijk Waterloo met vele galerieën en musea.

Geïnteresseerd in een stedentrip naar Londen?

Bekijk onze stedentrips